Gezonde verlichting

Wat is gezonde verlichting? En waarom is dat zo ontzettend belangrijk? Wat voor effecten heeft dit op uw gezondheid? Lees hieronder meer over de werking en het gebruik van biodynamische verlichting.

Licht uit de Natuur
Soms vergeten we het, maar onze voorlopers hadden geen kantoren en huizen. Sinds de industriële revolutie is de mensheid van buiten naar binnen verplaatst. Dit was ook een transitie van daglicht naar kunstmatig licht. Om dit verschil goed te begrijpen kijken we naar drie factoren.

Intensiteit

Doordat onze voorlopers bijna altijd buiten waren kregen zij voldoende lux binnen. Lux is de intensiteitswaarde van licht. Door de jaren heen zijn wij steeds meer naar binnen gegaan om te werken en te leven. Dit is een logische ontwikkeling maar niet per definitie goed voor je gezondheid. Mensen hebben namelijk licht nodig! Licht bepaalt ons hele bestaan: het beïnvloedt belangrijke hormoon- en stofwisselingsprocessen, geeft voor onze inwendige klok de maat aan en reguleert ons levensritme. Als we weten dat de hele dag buiten zijn gezond is en de gemiddelde mens maar 10% van de dag buiten is, begrijpt iedereen dat we extra licht nodig hebben.

Licht spectrum

Het natuurlijk licht verandert van kleur door de dag heen zoals bijvoorbeeld het heldere ochtendlicht en het warme ondergaande zonlicht. Binnen ervaren we de hele dag dezelfde kleur, hetzelfde lichtspectrum. En dat doet iets, of beter gezegd niets, met ons bioritme. Het kunstlicht in de meeste werk en leefomgeving ondermijnen uw prestaties, welzijn en gezondheid; het is tijd voor verandering en dat begint met een nieuwe bewustwording. Daar zijn tegenwoordig slimme oplossingen voor ontwikkeld. Lichtsystemen die het daglicht nabootsen om de natuurlijke lichtopname te garanderen. Gezond licht is zo voor iedereen de hele dag bereikbaar.

Dynamiek

Licht en ons 24-uurs ritme

We weten al lange tijd uit onderzoeken en onze eigen ervaringen dat lichtintensiteit en het licht spectrum, zoals dat in de natuur ons is ingegoten, ons bioritme reguleert. Met de ontdekking in 2002 van de ganglioncellen (deze vormen een derde type lichtgevoelige cel, naast de bekende staafjes en kegeltjes) zijn er grote sprongen gemaakt in de wetenschappelijke onderbouwing hiervan. Deze cellen regelen de productie van melatonine en nog belangrijker: Ons 24 uurs ritme. Als we de juiste intensiteit en lichtkleuring op het juiste moment in ons bioritme in het oog krijgen, reguleren we onze eigen hormoonproductie. We slapen beter, zijn actiever overdag en we kunnen ondersteund worden in wisselende diensten met het juiste licht. Aan de slag dus met gezond licht. Tijd voor een goed geïntegreerd gezond lichtplan om uw mensen te trakteren op gezond licht. Zo kunnen we licht inzetten om iedereen gezond en fit te houden.

Maar wat als er gewerkt wordt met dienstroosters, dan staat de biologische klok uw mensen niet gelijk. Of als het niet mogelijk blijkt biodynamische verlichting overal te integreren? Kijk hieronder voor de Bio-Boost Hub hoe we dat voor u kunnen oplossen.

De BIO-BOOST:

De BIO-BOOST is de ideale manier om je medewerkers met gezonde verlichting te ondersteunen in hun werkzaamheden en hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Nooit eerder ging energie bijtanken zo makkelijk. Wat licht allemaal niet voor je kan doen. De BIO-BOOST ga je in om een half uurtje te vergaderen of te werken om er vervolgens fitter, alerter en vitaler uit te komen én ’s nachts beter te slapen. Je gaat zitten, drukt op de knop om het lichtprogramma te starten en de rest gaat vanzelf. Zie het als een flexplek met ingebouwde lichttherapie.

Minimale investering

Voor u als werkgever tegen een minimale investering. Zeker als je ziet wat je daarvoor terugkrijgt op de werkvloer: mensen die alerter zijn en rondlopen met een goed humeur. Stuk voor stuk zonnetjes in huis. Ideaal voor op de werkvloer. Meer weten? Maak een afspraak met ons en we leggen graag de voordelen en mogelijkheden verder uit.

Geïnteresseerd in Bio Boost?

Neem hieronder contact op en ontdek wat de Bio Boost voor u kan betekenen.